Как да изберем най-подходящи обувки за тичане

Не подценявайте избора на маратонки за тичане

За да можете да тренирате по най-ефективния начин и за да намалите риска от травми, трябва да се сдобиете с нови обувки предназначени специално за тичане.

Може би се изкушавате да си спестите средства и да започнете с някои стари маратонки, с които сте спортували и сте носили в ежедневието, но зарежете това изкушение. Обувките са от огромно значение за това колко ще се напряга най-напред стъпалото и от там нататък ще направляват цялото ви тяло по време на бягането.

Важното при избора на обувки е, че подметката трябва да е направена от материал, който да позволява свиването й, когато стъпвате с крака и отпускането и когато крака не е на земята.

Запомнете, че колкото повече килограми тежите, толкова по дебела трябва да е подметката. Принципното правило е да сменяте обувките си за бягане на всеки 800 – 1000 км, които сте избягали с тях.

Не робувайте на определена марка. Важно е маратонките или кецовете ви с които тичате да са ви удобни.

Ако имате плоско стъпало, трябва да носите специално направени подметки.

Има хора, които имат няколко чифта обувки за бягане и ги редуват. Това е неправилно, защото крака свиква с определена обувка, честата смяна на обувките само може да го натовари. По добре сменете обувките си с нови, след като стария чифт се износи.

Ако започнете да тренирате с обувки, които не са предназначени специално за бягане или са стари или некачествени, рискувате в най-добрия случай да напрягате краката си повече от необходимото, а в най-лошия някоя травма. А в крайна сметка идеята, с която най-вероятно ще започнете да бягате е да се чувствате по-добре.

http://www.tialoto.bg



{START_COUNTER}