Мокасините са най-удобни за шофиране

Ако нямате обувки с равна подметка, по-добре сложете маратонки или карайте боси, съветват ортопедите

Светлана Желева

Както има обувки за спорт и планина, обувки за коктейл и парти, така има и модели, подходящи за шофиране. Изборът им обаче е неоснователно подценяван от хората, които сядат зад волана. Поне у нас.
Най-удобни за шофиране са обувките тип мокасини. Равната подметка, заобленият модел, изработен от естествена кожа
осигурява цялостен комфорт на стъпалото и най-вече за петата, обяснява д-р Райчо Кехайов, ортопед в специализираната болница в Горна баня, София. Ако нямате мокасини, сложете си маратонките. Ако и двата варианта не ви допаднат, шофирайте бос. В никакъв случай не нахлузвайте джапанки, чехли или дори сабо. Чехлите не са удобни, тъй като могат да разконцентират водача, ако по време на пътуване му се изплъзнат от краката или се заплетат между педалите.
Обувките с връзки също не са за предпочитане, защото могат да създадат проблеми при натискане на педалите. Неправилно е да се кара с обувки с дебела подметка. Тогава има намалена чувствителност на ходилото, отбелязва още д-р Кехайов. Поради тази причина се избягват и апреските.
Дамите не трябва да шофират с високи токове. Те създават доста трудности при натискане на педалите. За предпочитане е нежният пол да има чифт мокасини, който да използва само в купето на автомобила. Носенето на много тесни обувки, с високи токове създава напрежение и болки на стъпалото.
Дългите часове монотонен труд зад волана трябва да бъдат прекъсвани от паузи, в които да се правят упражнения за раздвижване, поне 15-20 крачки назад-напред. Другият начин да ободрят краката е като се вдигнат нависоко, за да може кръвта да циркулира по-добре.
Обувката не трябва да стяга краката и да не ги запарва. В противен случай може да доведе до появата на микози (гъбички) и различни кожни инфекции, уточнява д-р Кехайов.
Какво още може да причинят неудобните обувки? - Най-често болка, а при професионални шофьори често се появяват и други оплаквания като паратендинити (възпаление и подуване в областта на Ахиловото сухожилие). Водачите подценяват и умората на краката. Продължително стоене прав се предава и на самото шофиране.
При някои хронично заболявания като ревматоиден артрит и подагра може да се яви болка по време на път. При сърдечни и бъбречни заболявания, съпроводени често с оток в областта на долните крайници понякога шофьорът чувства дискомфорт зад волана. В тези случаи е по-добре да носят по-широки обувки или да не стягат силни връзките на обувките.

Консултант:
д-р Райчо Кехайов,
главен асистент в специализирана болница за активно лечение по ортопедия - кв. "Горна баня", София. Тел: 088/838 965



{START_COUNTER}